Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen fredag 18.01.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Betydelige skredfare og fare for naturlig utløste skred i vest-Lofoten på lavtrykk som treffer ytre deler av regionen. Mindre skredfare i østlige deler.

Skredfarevurdering

Det er store forskjeller i skredfaren i regionen.

I vest-Lofoten vil skredfaren være høyeste siden et lavtrykk suser innom og gir både kraftig vind og nedbør. Det kan være fare som naturlig utløste skred i denne delen av regionen.


Skredfaren er avtagende dessto lengre øst man kommer og i Vesterålen ventes skredfaren å være 2-moderat.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Torsdag 17. januar 2019

Torsdag formiddag var det kraftige snøbyger i Lofoten øst for Svolvær. Øst i regionen mot Vesterålen har det vært lite nedbør.

Mandag kveld ommøblerte kraftig vind snødekket og etterlot seg et salig virvar og snøtyper. Alt fra gammel mildværsskare, myk fokksnø, tåkerim og ubunden snø skjermete steder.

Det gamle snødekket består i hovedsak av smelteformer og skare. Nede i smeltepakka er det begynnende kantkorn, men dette er låst av 10 cm med hard skare.

Før snøfallet torsdag var det stor utbredelse av overflaterim, men dette har trolig forsvunnet i den lette snøen som kom.

Torsdag ettermiddag er et lavtrykk på tur inn over ytre deler av Lofoten og det er kraftig vind og snøbyger.

Fjellvær

Torsdag 17. januar 2019

2-3 mm nedbør i døgnet. Stille/svak vind fra sørøst. -14 °C til -4 °C på 700 moh. Delvis skyet.

Fredag 18. januar 2019

6 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -13 °C til -2 °C på 700 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i sørvest.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS